Is soja ongezond?

↻ 18 juni 2020

❛❛ Beauty comes from within. ❜❜


We eten en drinken steeds meer producten op basis van soja. Logisch, want soja is een plantaardige bron van eiwitten en calcium. Het bevat (in tegenstelling tot koemelk) geen lactose. Maar wat minder mensen weten, is dat ook als je géén sojadrinks of sojaburgers neemt, je veel soja eet. Soja zit namelijk ook in koekjes, sauzen en margarine. Het zit dus in redelijk wat voedingsproducten, maar is daadwerkelijk zo gezond voor je?

Wat is soja?

Soja is een peulvrucht en bevat vooral eiwitten, essentiële aminozuren en onverzadigde vetzuren. Soja is één van de weinige plantaardige producten met een hoogwaardige proteïnewaarde. Het wordt voornamelijk verwerkt in vegetarisch vlees, sojadrinks -en yoghurt en heb je nog meer voedingsproducten waar soja in verwerkt wordt.

Genetisch gemanipuleerd

Soja kan genetisch gemanipuleerd zijn. Dit houdt in dat de sojaplant kunstmatig wordt aangepast, waardoor het gewas bijvoorbeeld bestand is tegen bestrijdingsmiddelen. Ofwel, het DNA van de plant wordt veranderd.

Vrouwelijk hormoon

In sojabonen zitten plantaardige stoffen (isoflavonen) die qua chemische structuur erg lijken op het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Deze stoffen dragen daarom de naam van de plantaardige vorm van oestrogeen; fyto-oestrogeen. In het laboratorium kan dit fyto-oestrogeen onder experimentele omstandigheden in mindere mate dezelfde effecten hebben als oestrogeen.

Over soja wordt veel geschreven, zowel positief als negatief. Er lopen veel onderzoeken naar de werking van soja op onze gezondheid, daarom mag en kan niet alles over soja beweerd worden. Wel bewijst ervaring (in onze salon) dat een te veel aan soja inname een onrustig huidbeeld geeft.
Gezondheidswetenschappers zijn het echter over eens dat een normale consumptie van soja veilig is en past in een gezond en gevarieerd dieet.

Let jij eigenlijk op jouw voeding? Zo ja, kijk jij alleen naar voeding om jezelf in shape te houden of ook naar de gezondheid van jouw lichaam?

AFSPRAAK MAKEN